Demokratyczny świat powinien otoczyć Putina kordonem sanitarnym

Morderca Putin zrzucił bombę na przedszkole znajdujące się w ukraińskim obwodzie sumskim. Nie jest to jedyny przypadek, kiedy ofiarami tej szaleńczej działalności padają dzieci, wczoraj ostrzelano dom dziecka pod Kijowem, w którym znajdowało się około pięćdziesięciorga dzieci.

Lewica apeluje o solidarność i bardzo mocne sankcje, które uderzą Putina najbardziej, aby pozostał osamotniony. Potrzebny jest kordon sanitarny demokratycznego świata wokół Putina, aby nie miał żadnego ruchu. Ten kordon musi dotyczyć sankcji ekonomicznych, kulturalnych, sportowych oraz społecznych. One muszą dotyczyć każdej sfery. Jeżeli tak się nie stanie, to tego typu działalność niestety będzie dalej kontynuowana. Wiemy to po aneksji Krymu, próby aneksji Osetii czy Abchazji oraz innych terenów bliskich granicznie Federacji Rosyjskiej.

Odcięcie Putina od SWFIT

Lewica deklaruje chęć współpracy ponad podziałami we wdrożeniu sankcji, które powinny dotyczyć sektora bankowego, w tym także jeżeli chodzi o system SWFIT. W przyszłym tygodniu odbędzie się sesja specjalna Parlamentu Europejskiego, na której polska lewica będzie się domagać ograniczeniu dostępu dla reżimu Putina do rozliczeń za pomocą SWFIT.

Spotkanie Klubu Polskiego w Parlamencie Europejskim

Będziemy się domagali, aby w PE odbyło się spotkanie Klubu Polskiego z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego. Obecnie przewodnictwo w tym klubie leży po stronie lewicy i z tego miejsca zapraszam wszystkie koleżanki i kolegów z Parlamentu Europejskiego na spotkanie, na którym będziemy rozmawiali o tym co my, jako cała polska delegacja, możemy zrobić, aby w miarę ustabilizować sytuację na Ukrainie i wprowadzić dotkliwe sankcje. Przypomnę, że udało nam się to w przypadku Białorusi.

Embargo na rosyjski węgiel

Agresja na Ukrainę musi oznaczać zaprzestanie jakiegokolwiek handlu z Putinem, dlatego też apelujemy do rządu o wstrzymanie zakupu węgla z terytorium Federacji Rosyjskiej. Przecież pieniądze ze sprzedaży węgla są inwestowane min. w zakup broni. Nie możemy karmić dyktatora.

Zawieszenie członkostwa Rosji w Radzie Europy

Będziemy się też domagali zawieszenie członkostwa Rosji w Radzie Europy, jako były członek tej rady wiem, że można wdrożyć taką procedurę. Takie głosy już się pojawiają i my jako polska delegacja podejmiemy takie działania.

Rada Spraw Zagranicznych Lewicy

Dziś odbędzie się posiedzenie Rady Spraw Zagranicznych Lewicy pod przewodnictwem Aleksandra Kwaśniewskiego. Rada składa się z kilkudziesięciu osób, doświadczonych dyplomatów, byłych ministrów i ambasadorów

Robert Biedroń, współprzewodniczący Nowej Lewicy i eurodeputowany

Wykluczenie Rosji ze Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy

To co robi dzisiaj Rosja Putina niczym się nie różni od agresji na Polskę w 1939 r. I tak jak hitlerowscy zbrodniarze odpowiedzieli w Norymberdze, tak Władimir Putin powinni odpowiedzieć za zbrodnie, które dzisiaj dokonują na Ukrainie. Równie dobrze może to być Trybunał w Hadze, dzisiaj jeden z jego prokuratorów wypowiedział się, że to są to zbrodnie ludobójstwa. Z Rosją rozmawiać nie wolno, należy ją wykluczyć ze wszystkich organizacji międzynarodowych, wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Rosja nie może być częścią Rady Europy, dlatego też poparliśmy wniosek strony Ukraińskiej o wykluczenie Rosji ze Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy.

Uchodźcy

Przybywających uchodźców trzeba przyjąć jako przyjaciół i musimy podać im rękę. Pamiętajmy, że trzeba to zrobić w porozumieniu z innymi krajami Unii Europejskiej.

Andrzej Szejna, poseł

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!